MEGA PROMOCJE!

Największe PROMOCJE w Toruniu! Mundurowi! Studenci! Stali klienci! Rodziny z Dziećmi! Uczniowie! 

DOCENIAMY KAŻDEGO! 

Dodatkowo możesz zapłacić kartą we własnym domu!! 

Zapraszamy!

SPRAWDŹ SAM!

DOSTAWA GRATIS*


* Dostawa od 12zł w ograniczonej strefie GRATIS!

* Dowozimy na terenie całego Torunia!

* Podgórz, Rubinkowo, Przysiek, Rozgarty, Górsk – dopłata według mapy.

* Przy zamówieniach powyżej 55zł dostawa GRATIS!

POBIERZ ULOTKĘ

GOTÓWKA

LUB KARTA


Nie masz gotówki? 

AKCEPTUJEMY PŁATNOŚCI KARTĄ        

Zarówno w lokalu jaki i dostawie! Przy składaniu zamówienia poinformuj nas o tym – zapłacisz kartą u kierowcy!

PŁATNOŚĆ ONLINE


BRAK GOTÓWKI? ŻADEN KŁOPOT!

Możesz zamówić online i zapłacić kartą lub szybkim przelewem. Poczuj komfort zamawiania przez Internet!

 

HISTORIA PIZZY…

Aby sięgnąć do korzeni musimy cofnąć się do czasów starożytnych. Winni całemu zamieszaniu są starożytni Egipcjanie, gdyż to właśnie w ich kuchni pojawiło się coś, co możemy nazwać pierwowzorem pizzy. Był to rodzaj cienkiego, okrągłego chleba, który był podstawowym posiłkiem ludności tej niezwykłej cywilizacji. Do jego wypiekania używali specjalnych piece, do których wkładano pizzę dopiero po mocnym nagrzaniu. Znawcy tematu twierdzą, iż potrawę w rodzaju pizzy podawali także starożytni Grecy. Według ich wersji kulinarnej był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz przyprawiony ziołami. Podobnymi przysmakami zajadali się później Rzymianie oraz Etruskowie.

Znacznie później, bo w XVI wieku podobne ciasto, lecz bez dodatków podawano włoskiej biedocie, której nie było stać, aby kupić sobie coś do jedzenia. Niestety nie było to ani smaczne, ani pożywne
z powodu braku dodatków.

Odkrycia Kolumba w XVII w sprawiły, iż pizza znalazła się na stołach wyższych klas społecznych. Pomidory, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy nadały tej potrawie bogatszy smak, który odpowiadał wielu ludziom, ale w gruncie rzeczy był to dopiero początek niesamowitej kariery pizzy. Następną istotną datą w historii pizzy jest rok 1899. Wtedy to włoska królowa Małgorzata, postanowiła odwiedzić Rafała Esposito. Zasłynął w Neapolu właśnie tym, iż przygotowywał najlepsze pizze w okolicy. Z okazji odwiedzin królowej w swych skromnych progach przygotował, specjalnie dla niej, trójkolorową pizze w barwach włoskiej flagi. Bazylia dawała kolor zielony, mozzarella- biały a pomidory – czerwony. To właśnie na część królowej nazwał tą pizzę „Margherita”, co po włosku oznacza Małgorzata.

Od tego czasu pizza zaczęła podbijać cały świat i ciężko znaleźć kraj na ziemi, w którym nie znajduje się choćby jedna włoska restauracja. Oczywiście stwierdzenie pizza pizzy nie równa ma jak najbardziej sens gdyż rodzajów pizz jak i jej smaków jest tyle, co przepisów i kompozycji składników, czyli praktycznie nieskończona ilość. Należy również zaznaczyć, że włosi specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz, w zależności od regionu. I tak na przykład na Sycylii wielką karierę robi pizza
z czarnymi oliwkami, natomiast na drugiej włoskiej wyspie – Sardynii – z karczochamidla. Natomiast dla, Lazio, którego stolicą jest Rzym, charakterystyczną pizzą jest Quatro stagioni, czyli taka podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą różne składniki. Z kolei w Trydencie największą popularnością cieszy się zwykła pizza z grzybami, a w Apulii udekorowana owocami morza. Jeśli chodzi o samych Włochów to mimo przeróżnych innych smakołyków, pizza stanowi niejako potrawę narodową. To jak bigos i schabowy z ziemniakami dla Polaka. Jest to potrawa rodzinna i każda nawet familia może mieć własną „wersję” pizzy, która akurat dla nich będzie tradycyjna i najlepsza w smaku.

Małgorzata Sabaudzka, Margherita Sabaudzka wł. Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia
(ur. 20 listopada 1851 w Turynie, zm. 4 stycznia 1926 w Bordigherze) Królowa Włoch w latach 1878–1900, żona króla Humberta I.